DOĞAL HAMUR (pulp) FİBERİ NEDİR?
Doğal hamur (pulp) fiberi
Vigen Hanguru doğal hamur fiberi nedir?
Busan Üniversitesi Tekstil Mühendisliği ekibi ile teknik işbirliği neticesi Vigen, bitkiler arasında fitansid ve anyonu en çok yayan chamae cypanis obtusa’nın selülozundan doğal hamur tekstili geliştirmiştir. Vigen, Hygiea seramiğini bu fiber ile birleştirerek, bu patentli doğal hamur tekstilini yaratmıştır.
Genellikle bütün doğal tekstiller bakterilerin ve filamentli mantarların bozundurulması sonucu hasara uğrar. Selüloz tekstili, özellikle gün ışığı yokken, yüksek sıcaklık ve neme maruz kaldığında aerobik bakterilere ve filamentli mantarlara dayanıklıdır.
Hayvansal kökenli fiberler güve ve halı böcekleri tarafından kolayca hasara uğrarken, selüloz fiberleri beyaz karınca ve hatta gümüşbalığı böceklerine dayanıklıdır.
Vigen Hangru doğal hamur fiber, sıcaklık ve nemi kontrol edebilen ve filamentli mantar ve böcekler nedeniyle olabilecek hasarlardan korunan yüksek fonksiyonlu tekstildir.
1) Doğal fiber
Odun, pamuk ve tahıllara ait fiber fabrikalarında doğal tekstillerin değeri, uzunluk, dayanım, yumuşaklık, bükülebilirlik, sürtünme dayanımı, su sevicilik ve yüzeyin çeşitli özelliklerine göre belirlenir.
Doğal hamur tarih öncesi çağdan beri tekstil kaynağı olarak kullanılmıştır. Doğal hamurların en eski kalıntıları İsveç’te (İÖ 6 – 7) göl sakinlerinin kalıntılarında bulunan tüy ve yündür. Haşhaş en eski fiber ürününün ham maddesi olarak düşünülür ve orijininin Güneydoğu Asya ile Çin olduğu düşünülmektedir. Çin kayıtları haşhaş hasadının İ.Ö. 4500’de başladığını söylemektedir. İ.Ö. 3400’te haşhaş fiberinden tekstil yapma teknolojisi Mısır’dan getirtilmiş ve İ.Ö. 3000 yılında Hindistan’da haşhaş fiberinden tekstil yapıldığına dair ilk kayıtlar görülmüştür. Yaklaşık İ.Ö. 2640’ta insanlar ipek böceğini büyütmeyi ve ipekböceklerinden fiber yapma teknolojisini geliştirmişlerdir.
Endüstri devriminin sonucu olarak, 18. ve 19. yüzyılda çeşitli tekstil makineleri geliştirilmiştir. Rayon gibi rejenere selülozun ve naylonun icadı, doğal fiberler yerine çeşitli sentetik fiberlerin pazarda yer kazanmasına neden olmuştur.
2) Genel tekstillerin özellikleri
Tekstil, fiber kaynağına bağlı olarak sınıflandırılabilir. Selüloz içeren bitkisel fiberlerin başlıcaları pamuk, keten ve jüt iken, başlıca hayvansal fiberler yün, tiftik ve ipektir. Ayrıca asbest fiberi mineral fiberdir. Bitkisel fiberleri, bitkinin hangi kısmının kullanıldığına bağlı olarak tanımlanabilir. Pamuk, Kopok ve Hindistan cevizi lifi tohum veya meyvenin iç duvarlarından alınan biberleri kullanır. Hayvan fiberleri protein içerir ve ipek hariç hayvanların kıllarıdır. İpek filamenti koza yapmak için güvenin larvasından oluşur. Tek mineral fiberi olan asbest fiberi, asbest tekstillerin yapımında kullanılır.
Ginkgo Fermente Ekstraktları
Vigen, ana bileşenlerin kaybını ve moleküler yapıyı minimize eden ve beslenmenin dramatik bir şekilde arttığı (%200 - % 600) bir mikroorganizma fermentasyon teknolojisini uygulayarak, Ginkgo ekstraktları için yeni bir konsept geliştirmiştir.
Ginkgo fermente ekstraktlarının cilde etkileri:
Ginkgo fermente ekstraktları toksik olmayan nemlendiricidir ve cilt için uyarıcıdır. Bir çok besleyici madde ve amino asitlerle mükemmel canlandırıcı ve nemlendirici etkisi vardır.
Ginkgo’nun özellikleri
Dünyada yalnızca tek tür Ginkgo vardır. Ginkgo’nun en büyük habitatı Çin’de Yangtze nehrinin döküldüğü yer civarındadır. Çin’deki eski bir deyiş şöyledir: “Dedesi bir Ginkgo ağacı dikti ve torunu tohumu yedi”.
Ginkgo ekstraktı damar bozukluklarını iyileştirmek ve kan dolaşımını güçlendirmek ve bunaklık için 1965 yılında Almanya’da ve 1974 yılında Fransa’da ilaç olarak kullanılmaya başlandı. Şu anda kan dolaşım ilacı olarak bilinmektedir ve çeşitli tıbbi ürünler geliştirilmiştir.
Bununla birlikte Amerika, İngiltere, Japonya ve Kanada gibi birçok ülkede çeşitli sağlıklı gıda ve kozmetik ürünlerde hammadde olarak kullanılmaktadır.
Ginkgo ekstraktlarının temel bileşenleri
Ginkgo ekstraktının etkin bileşenleri kuarsetin, kaemferol ve izorhamnetindir. Benzersiz bileşenleri kuarsetin ve kaemferol glükorhanositlerin kumalik asit esterleri, bilabolid ve ginkolid A, B ve C’dir. Bunlar arasında Ginkgolid B’nin metabolizmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Ginkgolid B, PAF (Platelet aktifleştirme faktörü) için güçlü engelleyici olduğundan, kan plateletlerinin ve trombusların kohezyonunu engeller. %24 oranında flavonoid ve %6 oranında terpen içerir.
Fermantasyonun özellikleri
Fermantasyon mayalar, mantarlar ve lactobacillius gibi mikropların eşsiz enzim fonksiyonları sonucu, organik bileşiklerin bozunması yoluyla alkol, organik asit ve karbondioksit üretim prosesidir. Ayrıca toksik olmayan, amino asit, malik asit ve suksinik asit gibi 60 tür organik asidin çeşitli fizyolojik aktivitesini de güçlendirir. Gıdaların besin değerini ve vücut içerisine absorpsiyonunu artırır. İlaveten, vitamin ve minerallerin oluşmasını sağlar ve çevresel faaliyetlerde de görev yapar.
Fermantasyon bir bitkinin akışkanlarını ve klorofilini sağlamakla kalmaz sarı renk için beta-karoten, kırmızı renk için antosiyanin gibi renk verici maddeler ile yapraklar, kök, çiçek, meyve ve sapta bulunan flavanoidleri de sağlar. Ayrıca fermantasyon, oksijen serbest radikalinin ve kan pıhtılarının giderilmesinde kullanılan tanin ile birlikte yeni mikro-besinlerin ve çeşitli fonksiyonel maddelerin üretimi sırasında doğal ilaçlar ve enzimler de oluşturur. Fermantasyon ekstraktları bu maddelerin tamamını bulundururken, mikrobiyolojik aktiviteden gelen diğer faydalı maddeleri de barındırır. Aktif enzimlerin hızlandırıcı fonksiyonu ile özel fonksiyonları olan ve yan etkisi olmaksızın bu fonksiyonlarını koruyarak maddeleri değiştirebilir.